ITsäkerhet

Hur genomförs en website audit?

Vad innebär en website audit?

En website audit (sv: webbplats revision) innebär att man går igenom sajten och säkrar upp den. Att genomföra en webbplatsaudit innebär en omfattande granskning av olika aspekter av din webbplats för att identifiera områden för förbättring och optimera dess prestanda, säkerhet, SEO och användarupplevelse.

Det kan handla om att uppdatera programvara men även se över så man inte kan attackera den med sql injections. Andra delar man går igenom är att det inte finns några trojaner, att sajten blivit hackad eller exploits.

En väldigt stor andel av attackerna mot webbservrar sker mot att någon som inte har behörighet fått tillgång till cloudbaserade mailservrar.

Det finns verktyg som Burp suite Professional som scannar igenom en sajt och hittar över 100 generella sårbarheter som SQL injections, Cross site scripting och lösenord som skickas okrypterat och i klartext.

Steg 1: Teknisk audit

  1. Webbplatsens hastighet: Använd verktyg som Google PageSpeed Insights för att analysera laddningstider och få rekommendationer för förbättringar.
  2. Mobilanpassning: Kontrollera att din webbplats är mobilvänlig, vilket är avgörande för modern SEO och användarupplevelse.
  3. Säkerhet: Granska SSL-certifikat, säkerhetsplugins och serverinställningar för att säkerställa att webbplatsen är skyddad mot externa hot.
  4. Webbplatsstruktur och navigering: Granska URL-strukturer, menynavigering och sidhierarki för att säkerställa att webbplatsen är logiskt organiserad.

Steg 2: SEO audit

Vid en revision kan man även se över SEO som externa länkar till sajten till skumma webbplatser, vilka tekniska problem sajten har kring SEO, indexering hos Google och metadata, eller hur konkurrenter jobbar inom ens nisch.
Läs mer på expandtalk.se

  1. Sökmotoroptimering: Använd verktyg som SEMrush, Ahrefs eller Google Search Console för att analysera sökord, backlinks, och organisk synlighet.
  2. Metataggar och rubriker: Se till att alla sidor har optimerade titlar, metabeskrivningar och rubriker (H1, H2, etc.).
  3. Innehållskvalitet: Kontrollera för duplicerat innehåll, tunna eller föråldrade sidor och uppdatera eller arkivera vid behov.
  4. Bilder och multimedia: Kontrollera att bilder och multimedia är optimerade med alt-taggar och lämpliga filstorlekar.

Steg 3: Användarupplevelse (UX) och design audit

  1. Design och layout: Bedöm om webbplatsens design är modern, professionell och i linje med ditt varumärke.
  2. Användarvänlighet: Granska navigationen, sökfunktionen och allmän användarvänlighet.
  3. Sammanhang och innehåll: Kontrollera att innehållet är relevant, engagerande och lätt att förstå för målgruppen.
  4. Konverteringsoptimering: Granska call-to-actions, landningssidor och konverteringstrattar för att maximera användarhandlingar.

Steg 4: Prestanda och analytics audit

  1. Webbanalys: Använd verktyg som Google Analytics för att utvärdera trafikmönster, besökarbeteende och konverteringsfrekvenser.
  2. Följsamhet mot mål: Kontrollera att webbplatsen uppfyller sina affärsmål och användarmål.

Steg 5: Rapportering och handlingsplan

  1. Sammanställ resultat: Dokumentera alla funna problem och möjligheter.
  2. Prioritera åtgärder: Skapa en handlingsplan baserad på auditens resultat, prioritera de viktigaste aspekterna.
  3. Implementera förändringarna: Börja implementera förändringar baserat på handlingsplanen.

Kontinuerlig översyn

För att genomföra en effektiv audit kan det vara bra att använda en blandning av automatiserade verktyg och manuell granskning. Kom ihåg att en webbplatsaudit ofta är en iterativ process som kan kräva kontinuerliga justeringar och förbättringar. Kontakta oss gärna på Expandtalk.se om du vill veta mer.

Exit mobile version