209 höll Donald Trump ett tal där han nämnde Ericsson och en muta till sin politiska opponent Hillary Clinton.
”2009 fick ett företag som kallas Ericsson tillåtelse från amerikanska regeringen att sälja telekomutrustning till flera förtryckarregimer, bland annat Sudan, Syrien och Iran. Vissa av dessa regimer använder den tekniken för att avlyssna och kontrollera sina egna invånare”.
Donald Trump augusti 2016
I december 2011 eftterlyste SvD debattartiklar kring Ericsson Factor i Syrien vilket är ett begrepp som diplomater har använt sig av. Tydligen har svenska diplomater som enda EU land blockerat hårdare tag mot Assadregimen i Syrien vilket väckt förvåning i diplomatkretsar och oppositionen. Enligt ett Twitterflöde handlar det dessutom om 2 bolag med kopplingar till Ericsson som inte blivit uppförda på EU: sanktionslista-
För en dryg vecka sedan ville 3 amerikanska senatorer undersöka ifall övervakningsutrustning har används av för att stävja upproren i Syrien som hittills har dödat upp emot 3000 personer – och enligt FN lär dödat mer än 4000 innan året är slut. Att exportera övervakningsutrustning bryter mot det amerikanska handelsembargot som finns mot den Syrianska regimen.
2 amerikanska företag tros ha exporterat övervakningssystem till diktaturregimen som fallit i onåd i Washington. Företagen som misstänks vara inblandade är NetApp Inc. och Blue Coat Systems. I brevet från senatorerna nämns även ett Italienskt företag Area SpA som hade utrustning för att läsa av och katalogisera i stort sett alla email som skickas genom landet.
NetApp motsäger sig uppgifterna i en pressrelease. Blue Coat skriver en pressrelease om sin Proxy SG appliance som kan logga IP-adresser och förnekar att de skulle vara inblandade.
EU förbjöd export av övervakningssystem till Syrien den 1:a december i år enligt en artikel i Businessweek men ett exportförbud säger ingenting om de system som eventuellt redan har levererats. När Wikileaks igår släppte sin rapport om olika spyware och spionprograms företag var Ericsson det enda svenska företaget som var representerat och då handlade det givetvis om mobilövervakning.
Carl Bildt twittrar glatt om EU beslutet om att de förbjudit all export av övervakning men säger ingenting om att han motarbetat förslaget. Lite senare skriver han på sin blogg den 2:a december angående övervakningssystem ”Mig veterligt har någon sådan leverans från Sverige aldrig skett.” och han fortsätter att skriva frihetens lov på Internet och att det skulle handla om att användarna kan använda Internet! ”Vi lägger ner betydande energi på att försöka hjälpa till att se till att såväl Internet som mobiltelefoni med dess olika funktioner kan fungera även i stater som försöker att begränsa och kontrollera dem.”
Övervakning och lokalisering av mobiltelefoner är ett obehagligt område inom säkerhetsbranschen ifall det kommer i orätta händer. Exempelvis kan en totalitär regim spåra upp samtliga personer som finns vid en viss plats. Till skillnad mot Bildt hoppas jag att många oppositionella undviker att ha med sig sin telefon till demonstrationerna även om de kan skicka oss videorapporter. De riskerar sitt liv för att uppnå frihet och demokrati och riskerar att dödas med hjälp av svensk teknologi.
Sverige vill fortsätta göra affärer med Syriens telefonbolag skriver finska Yle och ungefär hälften av den svenska exporten består av telecom så det handlar om mycket pengar. Med ett långsiktigt perspektiv kan exporten vara skadlig för företaget och för Sverige som varumärke. Tom oljejätten Shell har valt att lämna landet Syrien!
I Sverige har det tidigare riktats kritik mot Ericssons Ranos system i Syrien, som kan användas för att spåra oppositionella uppgav SVT för några veckor sedan. Ericsson har fortfarande kontor i Damaskus. Sonyericssons plattform för konsumenter bygger på Android och inte iPhones vilket är förbjuden av regimen.
Jag hoppas inte killen i den röda jackan eller någon annan av dessa personer har mobiltelefon på det här mötet…Kolla hur militären står och kollar…
Källa: GSN Magazine, SVT
Consilium Europa