Traditionellt har datasäkerhet handlat om att skydda företagsinformation och känslig information som affärsdokumentation och patent. Under senare år har vi sett mer intrång i form av att man läser av email, hackar in sig via lösenord och det finns numera stora kriminella organisationer som är specialiserade på den här typen av brott.
För att skydda ett företag mot cyberattacker är det viktigt att anta en mångfacetterad och proaktiv strategi. Här är några grundläggande steg och bästa praxis:
- Användning av brandväggar och antivirusprogram: Implementera och underhålla effektiva brandväggar och antiviruslösningar för att blockera skadlig programvara och obehörig åtkomst.
- Kryptering och säker datahantering: Använd stark kryptering för att skydda känslig data, både i vila och under överföring.
- Tillämpning av åtkomstkontroll: Se till att anställda endast har åtkomst till de nätverksresurser och data som de behöver för att utföra sina jobb.
- Regelbunden säkerhetskopiering av data: Skapa regelbundna säkerhetskopior av viktig data och förvara dem säkert, helst på en offline-plats.
- Intrångsdetektering och hantering av incidenter: Använd system för att upptäcka intrång och ha en tydlig plan för hur man hanterar säkerhetsincidenter.
- Regelbunden säkerhetsgranskning och testning: Genomför regelbundna säkerhetsgranskningar och penetrationstester för att identifiera och åtgärda sårbarheter.
- Samarbeta med experter på cybersäkerhet: Överväg att anlita externa säkerhetsexperter för att få tillgång till specialiserad kunskap och resurser.
Att investera i och kontinuerligt förbättra dessa aspekter av cybersäkerhet kan hjälpa till att skydda ett företag mot det breda spektrumet av cyberhot.
Patchar ni hårdvaran i ert nätverk? Har ni rutiner för uppdateringar dvs gör uppdateringar vid ny programvara och patchar era system. Uppdaterar du säkerhetsplugins till webbservern?
Har ni IT kompetens inom företaget? Gör ni penetrationstester?
Går ni sårbarhetsanalyser?Har ni nätövervakning? Följer ni hur Google rankar er webbplats och statistik kring besökare och externa länkar.
Utbildning och medvetenhet bland anställda: Utbilda anställda om cybersäkerhet, inklusive hur man känner igen phishing-försök, hanterar lösenord och skyddar känslig information.
Problemet kan vara att man som företagare inte uppmärksammat vad som har hänt och i vilken form IT-systemen utnyttjas och av vem. Medvetenheten om betydelsen av en hög datasäkerhet har ökat och numera vanligare att företag låter specialister göra olika säkerhetsutredningar, penetrationstester och säkerhetsutredningar.
Utvecklingsarbeten från ett säkerhetsperspektiv. Det är numera vanligt med design och översyn av olika IT-system att de följer säkerhetsmässiga policys, metoder och riktlinjer. Bland hoten mot affärskritiska system finns nätfiske, SQL-injektion attacker och överlastningsattacker (DDos attacker).
Följer ni de lagar som gäller och har ni en plan för de lagar som kommer kring AI och digital decade? Lagar som vi haft ett tag är datasäkerhet som GDPR, lagen om dataskydd, kamerabevakningslagen, datasäkerhetslagen, NIS, patientdatalagen och personuppgiftlagen (PUL).
Riskbedömning och policyutveckling: Identifiera de mest värdefulla data och tillgångar och bedöm potentiella risker. Utveckla en omfattande säkerhetspolicy som täcker alla aspekter av organisationens verksamhet.
Hur ser era processer kring dataskydd ut? Även när du säljer eller skrotar en dator är det viktigt att formatera disken. I större organisationer finns det naturligtvis säkerhetsavdelningar och en del större organisationer har fraud teams.
Regelbunden uppdatering och underhåll av system: Håll mjukvara, operativsystem och antivirusprogram uppdaterade för att skydda mot kända sårbarheter.
Hur ser era backup-rutiner ut? Backup och att säkerhetskopiera ofta. Som företagare är det viktigt att skydda dig och regelbundet ta backuper och kopiera över viktig information till olika media som backup media, USB:er, molntjänster och hårddiskar