ITsäkerhet

Skrapning – en ful metod att slå undan prismekanismen

Skrapning

Ett problem som säkert många företag i konkurrensutsatta segment har märkt i sin omsättning men kanske inte uppmärksammat är konkurrenter som som slår undan prismekanismen. Hur kan de presentera ett bättre i pris och uppdatera sina prisuppgifter 2 minuter efter det att du själv har ökat priset?

Hur gör konkurrenterna för att skrapa dina priser?

Hemligheten heter skrapare och det är små program som läser av delar av en annan webbplats. Skrapare och anti-skrapare har förekommit under ett tag i resebranschen men det finns även andra branscher som är utsatta i Sverige.

Det finns olika typer av skrapare exempelvis Nagios som tar företagets priser i realtid och presenterar priserna på en annan sida exempelvis konkurrent sida eller ”objektiv” prisjämförelsesajt. Det finns också onda tillämpningar som inte nöjer sig med att skrapa priset utan även ser till att alltid ligga bättre än konkurrenterna oavsett vilket pris som konkurrenten lägger sig på. För en sajt vars syfte är att köpa in varor går det att ha en regel att ligga några kronor högre i pris. För ett företag som säljer varor kan man se till att alltid ligga några kronor lägre i pris än konkurrenterna vilket uppdateras automatiskt.

Ett annat stort problem med skraparna är att de körs mot sajter och gör anrop många gånger per dygn (sk. cron-jobb) vilket slöar ner sajten – vilket i sin tur får följdproblem för konkurrenterna exempelvis att Google rankar sajten sämre på sökmotorsfaktorer som snabbhet. Högre belastning kan även innebära driftsavbrott med stora kostnader.

Vad är det juridiska läget kring skrapare?

Själv är jag rätt oklar kring det juridiska läget som jag tror att läget är just det rätt oklart och lagstiftarna är troligtvis inte medvetna om problemet. Naturligtvis borde affärsmässiga skrapare inte vara tillåtet eftersom skrapning kan ge stora affärsfördelar som inte går att skydda sig mot på ett enkelt sätt. I segment med stor priskonkurrens och där man dessutom kopplar prismekanismen till sina egna prisjämförelesesajter kan man slå ut prismekanismen och presentera sina egna erbjudanden på ett fördelaktigare sätt än vad konkurrenterna gör. Med Adwords annonsering kan du ge sken av att vara en oberoende sajt och driva traffik till din kontrollerade prisjämförelsesajt. Det finns exempel på prisjämförelsesajter som visar priserna för de egna företaget och andra webbplatser som företaget konkurrerar med och betydligt lägre ner placerar konkurrenter – ofta med tvivelaktiga kommentarer.

På sikt kan det här vara förödande för all näringsverksamhet där priset överhuvudtaget spelar någon roll. Lagstiftaren borde se över lagen och se till att det blir förbjudet med stränga viten annars är det rätt meningslöst med priskonkurrens. Om man skulle få ”onda skrapare” att klassificeras som en DDOS-attack skulle man kanske kunna peka på att det är ett dataintrång vilket kan leda till fängelse.

Vilka drabbas av skrapare?

Slutsatsen är att många småföretag kommer att ha svårt att konkurrera ifall det här blir ett utbrett fenomen.  Det skapar naturligtvis möjligheter för teknikgeekar som kan sätta upp en sajt och sedan ta rygg på något företag som spenderar en stor del av sin marknadsbudget på traditionell media. Att ligga på Googles sökresultat utan några tunga personalkostnader och priskonkurrera kan vara en mycket stor risk för mer marknadsföringsintensiva företag.

På sikt är det dock konsumenten som drabbas eftersom det slår undan prismekanismen och psykologin bakom att ändra priset. Företaget som använder sig av skraparen kan använda andra metoder där extra avgifter läggs til vilket innebär att kunden inte får det pris som ursprungligen presenteras. I resebranschen där denna utveckling hållt på längst har man sett priser och avgifter lagts till för att kunna avboka resan, för att kunna ha telefonkontakt med bolaget, för extra försäkringar, för att få mat på flygplanet etc. Priset är helt enkelt inte det du ursprungligen presenteras för.

 

Skrapning – gör Google något?

Enligt Googles policy är skrapning något som går emot deras Googles Search Quality Rating Guidelines. Min erfarenhet är att de gör väldigt lite kring just ifall någon skrapar ett pris utan skrapning handlar i deras fall oftast om att texter kopieras. Teoretiskt kan man skrapa priser och lägga upp priserna i Google Adwords vilket i allafall Google Sverige verkar ha få synpunkter kring. Kan du presentera ett högre pris än konkurrenterna så innebär det med stor sannolikhet att konverteringsgraden är hög och att du också kan vinna affären.

 

Berätta mer – vilka skydd finns?

Ja du kan tex istället för att ha pris ha bilder så blir det lite svårare att skrapa priset. Men det hjälper inte för en sofistikerad skrapare som kan använda OCR-programvara som läser bilderna vilket gör att det inte heller är något egentligt skydd. En annan lösning är att använda javascript som läses av browsern – men javaskript går alltid att läsa i klartext – så det är inte heller något skydd mot en sofistikerad skrapare. Att modifiera texten till bilder kan även få konsekvenser i Google resultatet eftersom användarnas upplevelse ändras. Jag tror du börjar förstå min poäng?

Företaget som blir drabbad kan naturligtvis kolla igenom loggarna på sin webbserver och då märker man att vissa IP-adresser går till sajten och att vissa user-request anropar sajten och då kan man se vilka som övervakar sajten rätt tydligt. Det går även att manuellt eller programmässigt blocka IP-adresser. Tyvärr finns det sofistikerade skrapare som byter IP mer dynamiskt vilket innebär att stänga av IP-adresser inte slår ut skraparen och att blocka user-requesten är inte heller någon lösning eftersom den lätt kan bytas.

Att blockera IP-adresser har också risken att du blockerar någon IP som inte ska blockeras exempelvis Googles sökspindel eller routern i Skåneläns lansting för att ge två tydliga exempel.

Naturligtvis finns det lösningar. Det finns en företag som specialiserat sig för att plocka bort skrapare och som har produkter för det som fungerar med varierande resultat. Produkterna fungerar ungefär som datavirusprogram men  tyvärr är lösningarna väldigt dyra och specialanpassade – och det krävs en hel del konsultation för att i bästa fall lösa problemet.

Exit mobile version