Digitala produktpass förkortat DPP, är en del av EU kommissionens förslag för det nya direktivet Ecodesign for Sustainable Products Regulations (ESPR). Direktivet bygger vidare på Ekodesigndirektivet från 2009 och ska verka för att främja hållbarhet och cirkularitet för fler produkter. Vill du läsa om DPP (Distributed Deception Platforms) så finns ett inlägg om ämnet under namnet: Vad är Distributed Deception Platforms (DDP)?
Produktpassen fungerar som ett verktyg för att synliggöra och tillgängliggöra produktdata under hela produktens värdekedja. Passen ska på så sätt underlätta för företag att återvinna och återbruka material och produkter. De ska också hjälpa konsumenter att fatta miljömedvetna beslut.
Vilken data ska produktpassen innehålla?
Tre områden ska täckas i produktpassen: produktinformation, fabrik och finansiell aktör. Men fler områden kan tillkomma eftersom SIS, Svenska Institutet för Standarder, presentera sitt förslag först i november 2024. Standarden som SIS presenterar ska då ta hänsyn till flera redan existerande produktstandarder och regelverk.
Hur ska produktpassen fungera?
Produkten ska kunna scannas och ge access till digitalt lagrad produktinformation. Exakt vilken teknik som ska användas har SIS fortfarande inte beslutat om, men det kan röra sig om allt från RFID taggar till QR eller streckkoder.
Produktpasset ska finnas med under hela produktens livslängd och ändringar ska uppdateras i passets digitala dataunderlag. I standarden från SIS ska det även ingå förslag på när ett produktpass bör uppdateras eller bytas ut mot ett nytt produktpass. Vilket kan bli fallet om en produkt görs om så pass mycket att den anses vara en ny produkt, eller om flera produkter görs om till en gemensam produkt.
Vilka produkter omfattas av DPP?
Alla produkter som vistas inom EU:s inre marknad omfattas av kravet på digitala produktpass. Det inkluderar produkter som uppfyller ett eller flera kriterier, fraktas genom EU, tillverkas inom EU, säljs inom EU. De enda undantagen är produkter inom produktgrupperna: livsmedel, foder, medicin och levande växter.
Direktiv inte en förordning
Till skillnad från GDPR som är en förordning och appliceras direkt på alla länder inom EU, ska ett direktiv skrivas in av beslutsfattare i lagstiftningen på nationell nivå. Det betyder att kraven för de digitala produktpassen kan komma att skilja sig åt mellan olika länder. Till skillnad från GDPR ska digitala produktpass rullas ut över tid och införas i omgångar för olika produktgrupper.
Vill du veta mer om DPP och vad ditt företag kan göra för att förbereda er? Kontakta Elin Amberg på Auki så hjälper jag dig att komma vidare med era förberedande åtgärder.
Källor
https://www.sis.se/standardutveckling/tksidor/tk600699/SISTK-639/