Cybersäkerhet, även känd som informationstekniksäkerhet, handlar om att skydda datorsystem, nätverk och data från obehörig åtkomst, skador eller attacker. Detta kan innefatta skydd mot cyberattacker som ransomware, phishing, och andra typer av skadlig programvara.
Cyberattacker kommer i många olika former, inklusive botnät, informationsläckage, ”ransomware”, hackade lösenord och DDoS-attacker, för att nämna några. Bara i Tyskland kostar cyber brott riktade mot företag, forskningsinstitutioner, myndigheter och privatpersoner mer än 50 miljarder euro per år. Samtidigt som digitaliseringen erbjuder en mängd nya möjligheter, finns det också ett stort behov av nya strategier och verktyg för att skydda mot intrång.
Cybersäkerhet är ett område som ständigt utvecklas och är av yttersta vikt för både individer och organisationer. I en värld där digital teknik är djupt integrerad i nästan alla aspekter av vårt liv, blir behovet av robusta säkerhetsåtgärder allt viktigare.
Hot och Utmaningar
- Ransomware: En typ av skadlig programvara som krypterar offerets data och kräver lösen för att låsa upp dem.
- Phishing-attacker: Försök att lura användare att avslöja konfidentiell information genom förfalskade e-postmeddelanden eller webbplatser.
- Insiderhot: Risker som uppstår från personer inom organisationen, vilket kan inkludera oavsiktliga misstag eller avsiktlig sabotage.
- Dataintrång: Obehörig åtkomst till känslig information, vilket kan leda till dataförlust eller dataläckor.
Skyddsåtgärder och strategier
- Utbildning och medvetenhet kring risker: Regelbunden träning för anställda om säkerhetspraxis och hur man känner igen phishing-försök.
- Regelbundna säkerhetsuppdateringar: Att hålla mjukvara och system uppdaterade för att skydda mot kända sårbarheter.
- Säkerhetskopiering av data: Regelbundna säkerhetskopieringar för att skydda data vid eventuella attacker.
- Multi-Faktor Autentisering (MFA): En säkerhetsåtgärd som kräver flera former av bekräftelse för att få tillgång till system eller konton.
Företag som leverar säkerhetslösningar
Det finns helt nytt minfält av risker. I och med det ökande sammankopplandet i form av Internet of Things och Artificiell intelligens, Industri 4.0 och smarta enheter öppnas det en uppsjö av nya sätt för brottslingar att stjäla data, sabotera för företag och statliga processer och i allmänhet berika sig på andras bekostnad. Lösningar som gör det möjligt för företag och institutioner att skydda sig mot dessa attacker, men som samtidigt ger möjlighet att driva vidare sin egen digitalisering.
Lösningarna inom cybersecurity inkluderar antivirussystem, e-post säkerhetslösningar, moln och teknik Internet-säkerhet och nätverks säkerhetssystem.
Lösningsleverantörerna inkluderar utvecklare och distributörer så som Indevis, Kaspersky, Palo Alto Networks, Rohde und Schwarz, Secunet, Secusmart, Sophos, Symantec, Trend Micro och Wick Hill & Zycko.
Trender inom cybersecurity
- AI och maskininlärning: Användning av artificiell intelligens för att förbättra hotigenkänning och respons.
- Ökad reglering: Strängare reglering och standarder för dataskydd och cybersäkerhet, som GDPR och digital decade som är EU:s 10 års plan inom cyberområdet.
- Utveckling av IoT-säkerhet: Säkerhetsåtgärder för att skydda uppkopplade enheter och Internet of Things (IoT) från cyberattacker.
Exempel på talare på CeBIT mässorna
IT-säkerhet är också högst upp på dagordningen vid CeBIT mässorna. Bland de stora namnen bland talarna i detta ämne finns bland annat Holger Münch, ordförande för den tyska federala polisen (BKA). Münch ser Tyskland som ett mål för den internationella terrorismen och därför förespråkar han ett närmare samarbete mellan statliga säkerhetsorgan i Europa och större investeringar i nödvändig möjliggörande teknik. ”Vi behöver en polis som är utrustad med de bästa tillgängliga IT-resurserna, så att den är helt hemma i den digitala världen”, sade han under sitt öppningstal vid BKAs höst-konferens i november i år.
En annan hög profil bland talarnna på CeBIT Global Conferences är grundaren och VDn för Malwarebytes, Marcin Kleczynski. För närvarande 27 år gammal valdes Kleczynski in i Forbes ”30 Under 30”-lista över Europas bästa och smartaste unga företagare under 2014. Hans Kalifornien-baserade IT-säkerhetsföretag, Malwarebytes, skiljer sig från konventionella säkerhetsleverantörer i och med att det riktar sig mot skadlig kod i motsats till virus. I sitt keynote-tal kommer Kleczynski prata om Ransomware, PUP (Potentially Unwanted Programs) och Social Engineering, samt förklara hur cyberbrottslingar blir allt mer kreativa i sina ansträngningar att hota och skada datoranvändare.
Mikko Hyppönen, forskningschef på finska IT-säkerhetsföretaget F-Secure, har en hel del erfarenhet av att försvara nätet mot cyberattacker. Hans huvudsakliga ”claim to fame” är som ”virus jägare.” Till exempel var hans team under 2003 ansvariga för att ta ner det globala nätverket som använde sig av masken Sobig.F och under 2004 var han den förste att varna världen för Sasser-utbrottet. År 2007 namngav han den ökända ”Storm Wormen” och 2010 producerade han sekretessbelagda beskrivningar av hur Stuxnet-masken fungerar.
Presentationen av Marie Moe kommer säkerligen orsaka stor uppståndelse. Säkerhetsforskaren från Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet (NTNU) har hackat sin egen pacemaker. Moes liv är beroende av att den medicinska anordningen som implanteras i hennes bröst fungerar. Hon upptäckte att hon var en del av ”Internet of Things” först när hon upptäckte att enheten hade ett WiFi-gränssnitt. Hon uppmanar nu hacker-samfundet att engagera sig i ”förebyggande hacking” av medicintekniska produkter för att avslöja dess svagheter och göra dem säkrare.
Stuart McClure, VD för den amerikanska IT-säkerhetsleverantören Cylance, har specialiserat sig på tidig upptäckt av potentiella cyberattacker. McClure är utvecklaren av världens första matematiskt baserade strategi för att upptäcka hot, skydda sig mot dem och ge respons när de inträffar och är medförfattare till ”Hacking Exposed,” en av de bäst säljande böckerna om IT-säkerhet. Som tidigare General Manager på McAfee/Intel Security, är McClure en av världens ledande experter på informationssäkerhet.
CeBIT – Global Event for Digital Business
CeBIT är världens ledande event rörande allt inom den våg av digitalisering som omvandlar nästan varje aspekt av företagsutveckling, myndigheter och samhället i stort. Varje vår erbjuder mässan ett brett spektrum av ca 3 000 utställare och mässan lockar ca 200 000 besökare till Hannover, Tyskland.
Fokus ligger på de senaste framstegen inom områden som artificiell intelligens, autonoma system, virtual & augmented reality, humanoida robotar och drönare. Tack vare ett rikt utbud av applikationsmöjligheter gör CeBIT digitaliseringen påtagligt i ordets rätta bemärkelse.
www.cebit.de.