Begreppet CISO är en förkortning för Chief Information Security Officer, vilket är en ledande befattning inom området för informationssäkerhet och räknas som en av befattningarna inom C-level där andra befattningar är CEO och CTO. På svenska hette det tidigare IT-säkerhetsdirektör. I företagsledningen är det personen som ansvarar för it‑säkerhet. Det är skillnad från chief security officer (CSO) som ansvarar för all säkerhet.
CISO:ns roll innefattar ofta att utveckla och genomföra en övergripande IT-säkerhetsstrategi, hantera säkerhetsteam, övervaka efterlevnad av säkerhetspolicys och lagar, samt samarbeta med andra avdelningar för att säkerställa att säkerhetsåtgärder är integrerade i alla aspekter av affärsverksamheten.
CISO är ansvarig för att säkerställa att en organisation har de rätta säkerhetsåtgärderna på plats för att skydda sin information och sina system. Detta inkluderar att identifiera och hantera säkerhetsrisker, implementera säkerhetsstrategier och standarder, och samarbeta med olika avdelningar och företagsfunktioner för att säkerställa att säkerhetsåtgärderna följs. CISO är också ansvarig för att hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna och utvecklingarna inom informationssäkerhet och för att rapportera till ledningen om säkerhetsläget i organisationen. Denna position är mycket viktig inom området för cyber säkerhet, eftersom den hjälper organisationer att skydda sig mot cyberattacker och andra säkerhetshot.
Exempel på uppgifter
CISO:n spelar en nyckelroll i att förutse och förebygga cyberattacker, samt att hantera och begränsa konsekvenserna av säkerhetsincidenter som inträffar. Detta innebär att de ofta måste hålla sig uppdaterade med de senaste trenderna och teknikerna inom cybersäkerhet, samt förstå den ständigt föränderliga landskapet av cyberhot. CISO:ns roll har blivit allt viktigare i takt med att cyberattacker och dataintrång blir allt vanligare och mer sofistikerade.
En CISO har många ansvarsområden inom området för informationssäkerhet, som att hantera:
- Identifiera och hantera säkerhetsrisker: CISO är ansvarig för att identifiera och hantera säkerhetsrisker som kan hota organisationens information och system. Detta inkluderar att genomföra riskbedömningar och att vidta lämpliga åtgärder för att minimera riskerna.
- Implementera säkerhetsstrategier och standarder: CISO är ansvarig för att utveckla och implementera säkerhetsstrategier och standarder för att skydda organisationens information och system. Detta inkluderar att sätta upp säkerhetspolicyer och rutiner och att säkerställa att all personal följer dem.
- Säkerhet och app sec av applikationer som ingår i nätverket
- Utbildning och processer kring dataprocesser
- Att företaget följer lagstifting som GDPR
- Förberedelse på incidenter och incidentshantering
- Penetrationstester
- Öka medvetenheten kring mänskliga beteeenden som medför ökad risk.
- Samarbeta med olika avdelningar och företagsfunktioner: CISO samarbetar med olika avdelningar och företagsfunktioner, inklusive IT, försäljning, marknadsföring och HR, för att säkerställa att säkerhetsåtgärderna följs och att organisationens information och system är skyddade.
Hur anställer man en Ciso?
För att anställa en CISO, bör du först definiera de specifika ansvarsområdena och kompetenserna som din organisation behöver. Detta kan inkludera erfarenhet av att hantera säkerhetsrelaterade risker, förmåga att utveckla och implementera säkerhetsstrategier och policyer, och kunskap om aktuella säkerhetsteknologier och metoder.
Om företaget själv inte har en erfaren säkerhetschef är det något som blivit vanligare att hyra in för att täcka upp vid cyberincidenter och leda exempelvis penetrations tester och säkerhetsarbetet.
Hur utbildar man sig?
Det finns flera olika vägar man kan ta för att utbilda sig till CISO. Många CISO:er har en grundläggande utbildning i datavetenskap eller annan teknisk disciplin, tillsammans med erfarenhet av att arbeta med säkerhetsfrågor på olika nivåer inom en organisation. Vissa CISO:er har också en akademisk examen i säkerhet, till exempel en magisterexamen i säkerhet (MSc) eller en doktorsexamen (PhD).
Andra kvalifikationer för en CISO kan inkludera certificeringar inom säkerhet, till exempel Certified Information Systems Security Professional (CISSP) eller Certified Information Security Manager (CISM).
Hur hög lön får man?
Löner kan variera beroende på en rad faktorer, inklusive organisationens storlek, bransch och geografiska plats. Enligt en undersökning utförd av Cybersecurity Ventures år 2021, var medianlönen för en CISO i USA ungefär $170,000 per år. Detta kan dock variera kraftigt beroende på den specifika organisationen och den aktuella marknaden. I Sverige är lönerna betyligt lägre.