Den brittiska tidningen Financial Times kritiserar Brasiliens förslagna lagstiftning ”Civil Framework Internet” (Marco Civil da Internet) om restriktiva regler på Internet. Lagstiftningen har också populärt kallats The Internet Constitution i Brasilien.
Kontroversen handlar om amerikanska spioneriet på utländska regeringar och under hösten har President Dilma Rousseff uttryckt ilska kring USA: s underrättelsetjänst och ställt in sina resor till USA efter påstådd avlyssning av hennes telefon.
Den Brasilianska regeringen har svarat med flera åtgärder för att skydda landet mot den amerikanska övervakningen där ambitionen är att främja sin egna nätverksteknik. Landet planerar skaffa sin egna säkra epost och komplettera med lagar som kräver att all information på nätet fysiskt lagras i landet.
Lagstiftningen kräver att IT-företag som är verksamma i Brasilien behöver ställa upp enorma datacenter i landet vilket är dyrt och dessutom kritiseras för att vara opraktiskt. En grupp av 47 organisationer från 18 länder även Brasilien har skrivit ett protestbrev att dumpa idén enligt FT. Avskurna från de mest innovativa och effektiva molntjänster och den starkaste datorkraft runt om i världen, riskerar Brasilien att inte kunna utveckla sin tekniska sektor eller vara konkurrenskraftiga i den globala ekonomin.
Men strategin är kontroversiell och komplicerad och landet kommer att bli det första att göra något sånt här . Brasilianarna har pendlat i sin strategi tillsammans med ett kluster av länder som Turkiet, Indien och Indonesien vilken väg som landet vill välja framöver och säkerligen kommer valet påverka andra nationer. Att ställa sig utanför USA är kostsamt för företag och innebär minskad teknikutveckling och att landet måste bygga upp egen infrastruktur. Hur Brasilien väljer har betydelse – landet är idag den största marknaden för Facebook utanför USA. Läs artikel i Valoronline