ITsäkerhet

Brandväggen – ett av de viktigaste skydden mot obehöriga inkräktare

Vad är en brandvägg?

Brandväggar (firewall) är en självklar del av datasäkerheten och en viktig komponent när du sätter upp ditt eller företagets nätverk.

En brandvägg är en säkerhetsmekanism som används för att övervaka och kontrollera trafikflödet mellan olika nätverk. Dess huvudsakliga syfte är att skydda ditt nätverk mot obehörig åtkomst och potentiella hot från internet. Med en brandvägg kan du filtrera och blockera oönskad trafik samtidigt som du tillåter auktoriserade användare och data att passera igenom.

Brandväggar används ofta för att skydda mot angrepp från internet, men kan också användas för att kontrollera tillgången till viss programvara eller tjänster på en dator eller ett nätverk.

Den skyddar dig genom att kontrollera data som kommer in och ut genom din dator eller nätverk. En brandvägg är ett program eller en hårvaruenhet som filtrerar all nätverkstrafik mellan en dator eller ett företagsnät och Internet.

Firewallen utgör en viktig del för att skydda dig mot hackers och skadliga program och den ger dig en säkrare IT-miljö.

Hur fungerar en brandvägg?

En brandvägg fungerar genom att analysera inkommande och utgående trafik baserat på fördefinierade regler och säkerhetspolicyer. Den kan arbeta på olika nivåer, inklusive nätverkslagret, transportlagret och applikationslagret. Genom att övervaka paketdata och tillämpa olika filtreringsmetoder kan brandväggen identifiera och blockera hot som virus, skadlig kod och obehöriga anslutningar.

CHAPTER 12 FIREWALL Networking Basic

Olika typer av brandväggar och paketfiltrering och stateful inspection

Routrar har ofta en inbyggd maskinvarubrandvägg som skyddar datorer från farlig inkommande trafik. Det finns olika typer av programvara exempelvis paketfiltrerande och proxy-servrar. Man skiljer även mellan hårdvarubaserade och mjukvarubaserade brandväggar. Vid paketfiltrering granskas varje datapaket som passerar brandväggen och jämförs mot en uppsättning regler. Om paketet uppfyller reglerna tillåts det passera, annars blockeras det. På detta sätt kan brandväggen förhindra att skadlig trafik når ditt nätverk.

En annan teknik som ofta används är ”stateful inspection” (tillståndsinspektion). Genom denna metod bevarar brandväggen information om tidigare anslutningar för att kunna bedöma om inkommande paket är en del av en befintlig och tillåten anslutning. Detta möjliggör en noggrannare bedömning av trafiken och minskar risken för att skadlig kod och angrepp kan passera obemärkt.

Det finns olika funktioner och vanligt att det säkerhetsansvarig eller någon inhyrd expert som sätter upp vilka regler som ska gälla på företaget. Genom att analysera nätet så kan man kontrollera vilken sorts trafik som inte ska kunna köras genom det företagsinterna nätet.

Exempel på regler som kan sättas upp i en firewall:

Bara för att du har en brandvägg får du inte missköta säkerheten genom att exempelvis ha enkla lösenord för att komma in på brandväggen eller att inte uppdatera mjukvaran. En felkonfigurerad brandvägg utgör en mycket stor säkerhetsrisk och därmed ökar risken för dataintrång. En del företag väljer att helt outsourca skötseln av datasäkerheten vilket ofta omfattar även övervakning.

Genom en NAT-brandvägg kan du dölja hela nätverket från Internet. Då använder man en enhet som har hand om den publika IP-adressen mot Internet och delar ut IP-adresser till de anslutna datorerna.

En SPI-brandvägg (stateful packet inspection) är ett intrångsskydd som brukar finnas i routrar.

Varför är brandväggar viktiga?

Brandväggar är av avgörande betydelse för att skydda din digitala infrastruktur och din data. Genom att använda brandväggar kan du:

  1. Förhindra obehörig åtkomst till ditt nätverk och dina resurser.
  2. Blockera skadlig trafik och potentiella hot från att nå dina enheter.
  3. Skapa ett extra lager av säkerhet som minimerar risken för intrång och datastöld.
  4. Hantera och begränsa anslutningar till specifika tjänster eller applikationer.
  5. Övervaka och analysera nätverkstrafik för att upptäcka eventuella säkerhetsproblem.
  6. Skydda din organisation mot sårbarheter och sårbarhetsutnyttjande.

Genom att implementera en robust brandvägg kan du säkerställa att din verksamhet och dina känsliga data förblir skyddade mot dagens cyberhot

Vanliga problem med brandväggar

Vissa firewalls blockerar olika program eller portar. Det kan tex handla om sip-protokoll som används inom IP-telefoni och det är vanligt att Skype blockeras.

Nyare brandväggar använder innehållsbaserade säkerhetstekniker som integreras i brandväggen och att identifiera programiinnehåll som tillåts eller nekas.

Datasäkerhetsföretag som tillverkar brandväggar

Det finns många olika brandväggar på marknaden, både gratis och betalade. Några av de mest populära brandväggarna inkluderar:

Det är viktigt att välja en brandvägg som passar dina behov och att hålla den uppdaterad för att få bästa möjliga skydd.

Mjukvaru brandväggar

I många av de stora säkerhetsprodukterna ingår mjukvarubrandväggar.


Det finns flera mjukvarubrandväggar som erbjuder omfattande skydd för ditt nätverk och dina enheter. Nedan följer några populära mjukvarubrandväggar:

pfSense: pfSense är en populär öppen källkodsbrandvägg som erbjuder avancerade funktioner och flexibilitet. Den baseras på FreeBSD-operativsystemet och ger möjlighet att skräddarsy säkerhetsregler och filtrering efter behov.

Cisco ASA: Cisco ASA (Adaptive Security Appliance) är en integrerad mjukvarubaserad brandvägg som erbjuder omfattande skydd för nätverksinfrastrukturen. Den har avancerade funktioner som VPN, IDS/IPS och trafikhantering.

Fortinet FortiGate: FortiGate är en helhetslösning för nätverkssäkerhet som inkluderar en kraftfull mjukvarubaserad brandvägg. Den erbjuder omfattande skydd mot olika hot, inklusive skadlig kod, DDoS-attacker och intrång.

Sophos XG Firewall: Sophos XG Firewall är en allt-i-ett-lösning för nätverkssäkerhet som inkluderar en kraftfull mjukvarubaserad brandvägg. Den har funktioner som webbfiltrering, innehållsfiltrering och skydd mot avancerade hot.

Juniper SRX: Juniper SRX-serien är en familj av säkerhetsgatewayprodukter som inkluderar en mjukvarubaserad brandvägg. Den erbjuder hög prestanda, skalbarhet och avancerade säkerhetsfunktioner för att skydda nätverksinfrastrukturen.

Exit mobile version