ITsäkerhet

Tyska underrättelsetjänsten BND spionerade på Ericsson och delade uppgifter med NSA

spion

Den tyska federala underrättelsetjänsten (BND) har spionerat på cirka 2 000 förbindelser med företag, myndigheter och organisationer i Österrike sedan slutet av 1990-talet. De österrikiska filialerna till internationella företag, som Ericsson och Bombardier och svenska ambassaden var också måltavlor.

Åklagarmyndigheten i Wien har inlett nya utredningar enligt den österrikiska tidningen Der standard.
”En spion bland vänliga stater är inte bara ovanligt och önskvärt, det är också oacceptabelt”, sade förbundspresidenten Alexander van der Barken vid ett framträdande med kansler Sebastian Kurz (ÖVP).

BND listan innehåller inte bara stora företag med global betydelse eller internationella organisationer utan den tyska underrättelsetjänsten riktade även in sig på små och medelstora företag från en rad olika branscher och privatpersoner, till exempel universitetsprofessorer.

I listan bland drabbade företag finns träåterförsäljare, aluminiumföretag och värmepumpstillverkare. Frågan är om BND även har drivit ekonomiskt spionage i Österrike utöver sina mål att ge Tyskland en konkurrensfördel.

Artiklarna på BND lista innehöll nästan alla större österrikiska företag och banker: die Voest, fordonstillverkare Rosenbauer, Drönar tillverkaren Schiebel, central banken, Bank Austria och Swarovski. BND hade ett mycket speciellt intresse för vapen tillverkare från Österrike. Förutom tungviktarna Glock, Steyr Mannlicher och Hirtenberger, fanns många mindre producenter och en vapentillverkare.

Databasen använde även förkortningar som TEF står för ”terrorismusfinanzierung” (terroristfinansiering) och GWI som är en förkortning för ”Geldwäsche International” (penningtvätt).

Enligt Der Standard delades den avlyssnade informationen med andra underrättelsetjänster. BND utbytte information med USA-amerikanska NSA, som gav dem avlyssningsutrustningen.

Exit mobile version